luni, 26 noiembrie 2012

Boala Parkinson

Asta seara am intalnit un caz deosebit de interesant ,sau mai bine zis e prima data cand m-am intalnit cu acest stadiu avansat al bolii Parkinson.Personajul este o femeie in varsta de 67 ani din mediul rural.
Pentru a va da seama despre ce e vorba o sa va descriu in cateva cuvinte despre aceasta boala.
Se stie ca Boala  Parkinson se datoreaza degenerarii neuronilor ce produc dopamina(substanta responsabila cu miscarile normale ale corpului.)
Cauze posibile:

intoxicatii cu monoxid de carbon,cu mangan,urmare a unei encefalite virale.
Debuteaza la 40-70 ani cu urmatoarele semne :
Faza de debut
-tremor al capului si membrelor,rigiditate,miscari incetinite,scris deteriorat(scrie f mic)
-rigiditate la deplasarea unui membru
-usoara deterioare mentala
In faze mai avansate altfel stau lucrurile:miscarile corpului sunt atat de exagerate,incat la o prima vedere ai impresia ca persoana respectiva ori a consumat alcool,ori nu este in toate facultatile mintale.
Sa stiti ca simtomele bolii nu sunt aceleasi la toti suferinzii.
bolnavul prezinta miscari exagerate (nu poate sta in repaos absolut deloc)misca maini,picioare ,cap in toate directiile posibile,nici macar 2 secunde nu poate fi linistit.
Tratamentul consta in administrarea de dopaminergice(levodopa) si terapie ocupationala a bolnavului.
Din afirmatiile familiei, bolnava era inainte de aparitia bolii o persoana foarte energica,casnica , cu toate lucrurile puse la punct,fapt pentru care sotul era foarte mandru de ea.Nimeni nu o intrecea in curatenie si bucatarie.
 Ceea ce am observat nu de putine ori in meseria mea e ca familiile  bolnavilor cu afectiuni psihice nu dezvaluie de prima data suferinta lor,ceea ce ma face sa cred ca inca ne luptam cu prejudecatile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu